Preview

Title in english

Advanced search

Social and hygienic monitoring of the quality and safety of food consumption

Abstract

In accordance with the strategy of improving the quality of food products until 2023, a comparative analysis of the dynamics of consumption of basic food products and monitoring of food raw materials, food products in the Chelyabinsk region in the dynamics of 7 years was carried out and a tendency to decrease the consumption of nutritionally valuable products was noted. The results of monitoring the quality of food products by chemical and microbiological indicators indicate that there is a tendency to decrease the specific weight of samples that do not correspond to sanitary and microbiological indicators.
Thus, there is a need to improve the methodological base, methodological approaches for sampling and conducting food research during the socio-hygienic monitoring of food quality and safety.

About the Authors

I. G. Zorina
South-Urals State Medical University
Russian Federation

Chelyabinsk



V. D. Sokolov
South-Urals State Medical University
Russian Federation

Chelyabinsk



References

1. Козубская В. И., Синицына С. В., Мажаева Т. В. Возможные механизмы мотивации участников оборота пищевой продукции в ее качестве и безопасности // Food industry. 2019. Т. 4, № 1. С. 63–71.

2. Тутельян В. А., Никитюк Д. Б., Шарафетдинов Х. Х. Здоровое питание — основа здорового образа жизни и профилактики хронических неинфекционных заболеваний // Здоровье молодежи: новые вызовы и перспективы. Москва: Научная книга, 2019. Т. 3. С. 203–227.

3. Мажаева Т. В. Анализ изменения пищевых предпочтений и заболеваний (состояний), связанных с питанием, у населения Российской Федерации // Здоровье населения и среда обитания. 2020. № 9 (330). C. 4–9.

4. МР 2.3.7.0153-19 «Оценка качества пищевой продукции и оценка доступа населения к отечественной пищевой продукции, способствующей устранению дефицита макро- и микронутриентов». Москва: Федеральная служба по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека, 2020. 56 с.

5. Об утверждении Доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации: указ Президента Российской Федерации от 30.01.2010 № 120 // Собрание законодательства Российской Федерации. 2010. № 5. Ст. 502.

6. Малых О. Л., Кочнева Н. И., Никонов Б. И. и др. Интегрированная система управления риском для здоровья населения на региональном и муниципальном уровнях // Гигиена и санитария. 2017. Т. 96, № 12. C. 36–40.

7. Литвинова О. С. Безопасность пищевой продукции в Российской Федерации: ретроспективный анализ, перспектива контроля за средой обитания // Здоровье населения и среда обитания. 2016. № 10 (283). C. 32–35.

8. Шелунцова Н. Г., Тимофеева В. В., Мажаева Т. В. и др. Результаты мониторинга качества пищевой продукции в рамках реализации национального проекта «Демография» в Свердловской области // Здоровье населения и среда обитания. 2020. № 9 (330). C. 4–9.

9. Горбачев Д. О. Гигиеническая оценка рисков здоровью трудоспособного населения, обусловленных питанием // Здоровье населения и среда обитания. 2019. № 9 (319). C. 33–39.

10. Condrea E., Constandache M., Stanciu A. C. Relation particularities: foods quality — raw materials management // Annals of the University of Oradea, Economic Science. 2008. Т. 17, № 2. С. 595–599.


Review

For citations:


Zorina I.G., Sokolov V.D. Social and hygienic monitoring of the quality and safety of food consumption. Title in english. 2021;16(4):3-7. (In Russ.)

Views: 83


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-6292 (Print)