Preview

Title in english

Advanced search

Risk-based supervision in order to comply with the requirements for catering for schoolchildren

Abstract

When organizing meals for schoolchildren, it is necessary to ensure a balance between the intake and expenditure of basic nutrients, to take into account the needs associated with changes in environmental conditions, physical, intellectual and emotional stress. In this regard, the implementation of constant monitoring, including by specialists of Rospotrebnadzor, for the balance and fullness of nutrition of students is extremely important.
Not rational and balanced nutrition of children can become a prerequisite for serious violations of the vital functions of the body, leading, among other things, to disorders of the function of various organs and systems: digestion, cardiovascular, nervous; may cause the development of alimentary-dependent diseases — rickets, anemia, hypotrophy; increase the risk of diabetes, obesity, reduce the body's resistance to various diseases.
The aim is to study the quality of hot meals and the provision of them to students in educational institutions of the Chelyabinsk region with further development of preventive measures.
As a result of the conducted research, it was revealed that the total nutrition coverage of students was 89.8%, including 99.9% of students in grades 1-4 and 81.9% of grades 5-11.
When assessing the distribution of educational organizations by the potential risk of harm to health, it was found that in 2021 the objects classified as extremely high risk (80.3%) make up the largest share, and the shares of objects classified as high and low risk groups have not changed and amounted to 0.5% and 0.4%, respectively.
It was revealed that in 3.8% of samples there was a discrepancy in the caloric content and chemical composition of dishes, in 2.2% of samples there was insufficient portion volume, in 2.3% of samples there was a discrepancy in microbial contamination of ready food and a violation of the temperature of ready meals — in 0.8% of samples. The share of samples of ready meals according to microbiological indicators that do not meet the requirements in the dynamics of three years increased by 0.9%.
The results of the work indicate the need to develop a regional program to improve the nutrition of schoolchildren, strengthen production control over the organization of meals in educational organizations.

About the Authors

V. V. Makarova
Department of the Federal Service for Supervision of Consumer Rights Protection and Human Welfare in the Chelyabinsk Region
Russian Federation

Chelyabinsk



I. G. Zorina
South-Urals State Medical University
Russian Federation

Chelyabinsk



R. K. Faizova
Department of the Federal Service for Supervision of Consumer Rights Protection and Human Welfare in the Chelyabinsk Region
Russian Federation

Chelyabinsk



A. F. Popova
Center for Hygiene and Epidemiology in the Chelyabinsk Region
Russian Federation

Chelyabinsk



References

1. О состоянии санитарно-эпидемиологического благополучия населения Челябинской области в 2020 году : Государственный доклад. - Челябинск : Управление Федеральной службы по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека, федеральное бюджетное учреждение здравоохранения «Центр гигиены и эпидемиологии в Челябинской области», 2021.

2. Степанова, Н. В. Подходы к оценке и управлению рисками здоровью населения, обусловленными поступлением химических контаминантов с рационом питания / Н. В. Степанова, С. Ф. Фомина // Материалы IX Всерос. науч.-практ. конф. с междунар. участием «Актуальные вопросы анализа риска при обеспечении санитарно-эпидемиологического благополучия населения и защиты прав потребителей». - [Б. м.], 2019. - С. 352-360.

3. Перекусихин, М. В. Проблемы санитарно-эпидемиологического благополучия общеобразовательных организаций и популяционное здоровье подрастающего поколения / М. В. Перекусихин, В. В. Васильев, Е. В. Васильев // Материалы IX Всерос. науч.-практ. конф. с междунар. участием «Актуальные вопросы анализа риска при обеспечении санитарноэпидемиологического благополучия населения и защиты прав потребителей». - [Б. м.], 2019. - С. 441-449.

4. Баранов, А. А. Медико-социальные проблемы воспитания подростков : монография / А. А. Баранов, В. Р Кучма, Л. М. Сухарева. - Москва : ПедиатрЪ, 2014. - C. 388.

5. Кучма, В. Р Теория и практика гигиены детей и подростков на рубеже тысячелетий / В. Р Кучма. - Москва : НЦЗД РАМН, 2001. - 375 с.

6. Кучма, В. Р. Популяционное здоровье детского населения, риски здоровью и санитарно-эпидемиологическое благополучие обучающихся: проблемы, пути решения, технологии деятельности / В. Р Кучма, Л. М. Сухарева, И. К. Рапопорт, Е. И. Шу- бочкина, Н. А. Скоблина, О. Ю. Милушкина // Гигиена и санитария. - 2017. - Т. 96, № 10. - С. 990-995.

7. О состоянии санитарно-эпидемиологического благополучия населения Челябинской области в 2019 году : Государственный доклад. - Челябинск : Управление Федеральной службы по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека, федеральное бюджетное учреждение здравоохранения «Центр гигиены и эпидемиологии в Челябинской области», 2020.

8. Румянцева, А. Н. Вопросы питания детского населения школьного возраста на примере Республики Саха (Якутия) / А. Н. Румянцева, А. А. Шепарев, Н. В. Савина // Материалы IX Всерос. науч.-практ. конф. с междунар. участием «Актуальные вопросы анализа риска при обеспечении санитарно-эпидемиологического благополучия населения и защиты прав потребителей». - [Б. м.], 2019. - С. 346-351.

9. Штина, И. Е. Фактическая оценка рационов организованного питания учащихся начального звена средней общеобразовательной школы / И. Е. Штина, С. Л. Валина, Д. А. Эйсфельд, О. Ю. Устинова // Материалы IX Всерос. науч.-практ. конф. с междунар. участием «Актуальные вопросы анализа риска при обеспечении санитарно-эпидемиологического благополучия населения и защиты прав потребителей». - [Б. м.], 2019. - С. 371-377.


Review

For citations:


Makarova V.V., Zorina I.G., Faizova R.K., Popova A.F. Risk-based supervision in order to comply with the requirements for catering for schoolchildren. Title in english. 2022;17(2):34-39. (In Russ.)

Views: 143


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2949-6292 (Print)